Co je fourcross?

01.11.2020

Fourcross (někdy také označován jako 4X, 4cross) je jedna z novějších cyklistických disciplín. Tratě jsou podobné jako takzvané bikrosové tratě, ale vedou pouze z kopce. Jsou tvořeny klopenými zatáčkami, skoky různých rázů a délek, boulemi atd. Závody na nich jsou ještě rychlejší a nebezpečnější než na BMX tratích, jezdci doslova létají vzduchem. Trať sjíždějí čtyři a využívají vlastností terénu, aby získali před soupeři náskok. Závody tak často bývají součástí závodů ve sjezdu - obojí vyžaduje kombinaci rychlé jízdy, znalosti ovládání kola, dobrého kola - jaké si koupíte třeba u nás, kolo musí být určitě vybaveno odpruženou vidlicí, aby jízda byla plynulejší, doporučujeme napřiklad https://www.bbike.cz/p/vidlice-odpr-27-5-tapered-suntour-axon34-boost-lorc-pcs-cerna-120mm/- a sebevědomí. Obě disciplíny spravuje Mezinárodní cyklistická unie (UCI). Kategorie závodů si každý pořadatel tvoří sám, podle úrovně závodů (např. u světové série jsou vytvořeny kategorie 2 a to muži a ženy). Nejčastější systém závodění je tvz. K. O. systém, kdy první dva jezdci postupují do dalšího kola a tímto stylem to pokračuje až do finálové jízdy.

Základem pro vítězství je nejrychlejší start z brány, protože na většině tratí se těžce předjíždí. Jedinou možností je čekat na soupeřovu chybu nebo najít lepší stopu v zatáčce.

Pro zajímavost vkládám video z European 4Cross Series | Reutlingern (GER), video je ze živého vysílání, tak se předem omlouvám za kvalitu, ale co je na něm báječné - je na něm přímo Pepa, v malém finále nechává soupeře hodně daleko za sebou.